Google geeft de macht aan zijn bezoekers. Is het zoekresultaat niet bevredigend? Blokkeer het domein. Iedereen kwam al eens op een niet relevante website terecht. Om spam tegen te gaan geeft Google nu zijn gebruikers de mogelijkheid om een domein volledig te blokkeren in de zoekresultaten.

Het is maar een kleine stap om ervoor te zorgen dat die data gebruikt wordt in de ranking, niet?

Een les voor elke website eigenaar

Een kwalitatieve inhoud van elke webpagina wordt des te belangrijker. Elke pagina zal de inhoud moeten bevatten die de gebruiker verwacht. Voldoe je hier niet aan, loop je het risico dat bezoekers op ‘blokkeren’ klikken.
Google laat gebruikers websites blokkeren

Gevaren en bedenkingen

Misbruik

Google moet met deze stap misbruik in het oog houden. Mocht een bedrijf met x aantal medewerkers een ander bedrijf blokkeren, welk effect heeft dit? En wat als spammers met 1000-en accounts tegelijk een bedrijf bestoken?

Verkeerd gebruik

Wat als men op zoek is naar een woord met een dubbele betekenis (en dus op een voor hen niet relevante pagina terechtkomen)? Ik kan me voorstellen dat hier in eerste instantie een aantal problemen door komen. False positives.

Downtime/laadtijd

Worden website eigenaars hierdoor ook niet des te harder afgestraft? Naast een oordeel van de zoekmachines krijgen ze nu de beloning of de (terechte) straf van website bezoekers.

Conclusie

Het lijkt met dat deze nieuwe functie gelijk is aan de Facebook ‘like’ knop, maar dan in negatieve zin. Dit kan de start van een nieuw tijdperk zijn op gebied van zoekoptimalisatie, maar past duidelijk in de strategie van Google. Al jaren vertellen de evangelisten van Google dat een site die goed is voor de bezoekers hoog zal scoren in de zoekmachines. Die toekomst komt nu wel heel dichtbij.