SEO is hot, de probleemoplosser van al uw online zorgen. SEO zorgt voor massa’s klanten. Ga zo maar door.
Dagdagelijks wordt elke marketeer om de oren geslagen met hoe zoekmachine optimalisatie voor wonderen zorgt. In deze post wil ik het liever eens hebben over wat SEO niet is en heel wat foute beweringen de wereld uithelpen.

SEO is niet:

Search engine optimalisation

Een schrijffout die vaak gemaakt wordt, SEO is de afkorting van search engine optimization, niet optimalisation.

Voorschrijven van Adwords

Heel wat bureau’s komen met de slogan “bovenaan in Google staan? Het kan! Koop Adwords”. SEO is geen voorschrijven van Adwords, maar het duurzame beter positioneren aan de natuurlijke kant. Adwords plaatsen we onder de term SEA (search engine advertising).

Domeinnamen aankopen

SEO is niet domeinnamen aankopen aan koppelen aan dezelfde website. Het werkt zo niet. Echt niet.

Bedrijfsnaam bovenaan krijgen

Bedrijven die claimen SEO te verzorgen met de mega quote “Kijk maar naar hoe bedrijf x scoort op de zoekterm -bedrijf X-“. Het is nogal wiedes dat je onder je bedrijfsnaam op de eerste plek moet komen. Dat is geen zoekoptimalisatie, dat is gewoon mensen laten terugvinden wat ze moeten vinden. Het wordt pas boeiend als je bezoekers krijgt die met zoekwoord “dienst X kopen” op je site terecht komen.

SEO zorgt niet voor klanten

Echt waar. SEO zorgt niet voor klanten. SEO zorgt voor bezoekers. Het subtiele verschil? Bezoekers worden pas klanten eens ze contact opnemen, eens je ze kan converteren door een aankoop te doen. Dat kan je door ferm in te spelen op de gebruiksvriendelijkheid. Conversie optimalisatie is een vak op zich.

Exact domein bovenaan krijgen

Aanleunend aan de bedrijfsnaam bovenaan te krijgen, is een exact domein bovenaan krijgen. Het is simpel om te scoren op “product X kopen” als je domeinnaam product-x-kopen.be is. Dat is echt geen rocket science.

Meta keywords en meta description volduwen met zoekwoorden

De meta keywords volduwen met zoekwoorden ‘op maat van je site’ heeft geen zin. Google gebruikt het niet (meer). Idem voor de meta description, daar zorg je beter voor een overtuigende tekst met een paar belangrijke zoekwoorden erin verwerkt. Nog al te vaak staat er daar een lijst met zoekwoorden.

Comment forms spammen met links

Over links kan ik een boek schrijven. Online kom je heel wat linkspam tegen. Zorg dat je site er niet tussen staat. Het schaadt je reputatie, zorgt ervoor dat je domein mogelijks opgepikt wordt door antivirussoftware als schadelijk.

Enkel technische aanpassingen maken

Als je qua SEO enkel technische aanpassingen aan je site maakt, zonder een treffelijke contentstrategie, dan raak je meestal nergens. Mensen komen voor je inhoud en willen ook nieuwe inhoud zien. Je site moet leven. Dat doe je niet door eenmalig de site iets beter te zetten.

Je titel volduwen met ‘zoekwoorden’ ipv een normale titel.

Vanaf het er spammerig uitziet kan je het moeilijk nog als duurzame SEO gaan omschrijven.

Geautomatiseerd

je kan veel automatiseren, maar SEO is niet puur een ‘SEO-plugin’ installeren en wachten.

Een andere pagina hoog laten ranken

Het systeem die door veel bedrijfsgidsen gebruikt wordt. “Wij plaatsen je bovenin”. Wat ze meestal vergeten is dat het enkel hun bedijfsgidspagina is die hoog rankt, waarmee je tussen tal van concurrenten staat te blinken. Bezoekers moeten vervolgens doorklikken naar je site, maar meestal gebeurt dat niet. SEO is niet een andere site hoog laten ranken, het is je eigen site op de juiste plek krijgen.

Zoveel mogelijk links verzamelen

1 kwalitatieve link is beter dan 4829 links van Indische forumprofielen. Steek de moeite in de juiste links.

Keyword density meten

Meten hoeveel zoekwoorden je gebruikt als percentage van de volledige tekst is iets willen rationaliseren wat niet gerationaliseerd hoeft te worden. Het is logisch dat als je nergens over “product X” schrijft, je er ook niet kan op teruggevonden worden.

Kijken naar de nominale bezoekers in Google Analytics

Sommige sectoren hebben minder bezoekers dan andere sectoren. Dat is normaal. Het is belangrijker om het aantal conversies te meten ipv op de nominale bezoekersaantallen te focussen. Want dat zegt bitter weinig.

Bloggen om updates te voorzien

Ook hier: kwaliteit > kwantiteit. Beter geen updates dan inhoud om de inhoud.

De oplossing voor een zwak product of service

SEO is niet de oplossing van alles. De basis, je product of dienst moet goed zijn. Als je product rommel is, zal zelf een hoog gerankte site je niet helpen. (via @jrgndwvr)

Een snelle oplossing

SEO is niet het knopje omdraaien en volgende maand een veelvoud aan bezoekers binnenhalen. SEO is een duurzaam iets, het neemt tijd om alles op te bouwen. Het is altijd werken en pas een paar maanden later mogelijks de vruchten plukken van je werk.
(via @davelorrez in de comments)

De concurrentie kopiëren

SEO is niet de concurrentie kopiëren, maar het zelf beter doen. De tijd om over de haag te kijken kan je beter spenderen aan een treffelijke eigen content strategie en marketing strategie. Concurrentieanalyse is nuttig, maar concurrentie klakkeloos kopiëren getuigd van weinig creativiteit.

(via @driesbultynck in de comments)

Zelf aanvullingen maken?

Er staat al heel wat in de lijst, maar deze lijst is natuurlijk nog niet af. Wat is volgens jou geen SEO? Aanvullingen welkom in de comments.
ceci n'est pas SEO