Wat je ook post op het internet, zorg dat het een titel heeft die goed zit. Dit is een hele simpele basisregel. Zelfs al heb je een paginatitel, hij kan altijd beter. Hoe verwerkt een zoekmachine je titel? Hoe worden titels best opgebouwd? Maak zelf je ideale titel met volgende tips.

(Update augustus 2014: artikel terug up-to-date gezet. Aan te raden lengte van titels werd aangepast.)

Code

De title tag zit in de hoofding van je website. Zo zou ze eruit moeten zien:

<title>Hier komt je titel</title>

Deze titel wordt vervolgens weergegeven als naam van het venster waarin het zich bevindt. Bij deze post is het “Titels zijn belangrijk – SiteOptimo”. De verklaring waarom dit een goeie paginatitel is vind je verder in deze post.

Belang voor zoekmachines

Praktisch alle zoekmachines hechten een enorm belang aan goeie paginatitels. Ze zouden immers moeten vertellen wat er op de pagina staat. Toch wordt er vaak gezondigd tegen deze regel. Onduidelijke titels of geen titels zijn de basis van een slechte rating. Mensen googlen eenmaal niet op “untitled” of “new page” om uw dienst terug te vinden. Een titel wordt rechtstreeks overgenomen door google:

Titel oldtimer importeren in google

Ideale titel

Om een ideale titel te vinden denk je best in kernwoorden. Wat is het belangrijkste op je pagina? Neem het beste kernwoord en kruip dan in de huid van de bezoeker. Wat tik jij in als je zoekt in Google? Maak een mooie korte slogan en… Voila, daar is je paginatitel! Althans het eerste deel. Velen plaatsen hun keywords achteraan in de titels, terwijl je deze best vooraan plaatst. Zoekmachines pikken dat sneller op. Achteraan plaats je beter de naam van je site.

De titel vuistregel is dus:

1. Korte slogan, met kernwoorden vooraan.
2. Scheidingsteken (om gebruikers niet te verwarren): vb. liggend streepje, verticale streep
3. Naam van de site (want branding is belangrijk)

 

Je houdt het aantal tekens best onder 55 (inclusief spaties). Google leest 300 tekens uit, maar zoekmachine gebruikers klikken sneller op kortere, beknoptere titels. Gebruik ook niet enkel hoofdletters: die nemen meer plaats in beslag en zullen daardoor al vroeger afgekort worden. Er is geen “magisch getal meer” van maximum aantal tekens. Uit een onderzoek van Dr. Peter J. Meyers op Moz (2014) blijkt dat over meer dan 28.000 titels het afkorten gebeurt volgens volgende verdeling:

titel afkortingen