Dat website snelheid belangrijk was, dat wist je al langer uit de vele posts die hierover verschenen. Sinds vandaag heeft Google er een online tool bij die je helpt in het sneller maken van je site. De Google Page Speed tool bestond al langer, maar is nu ook gemakkelijker te raadplegen.

Hoe werk je met deze tool?

Heel eenvoudig. Ga naar de Google Page Speed insights pagina op Google labs. Geef je website in en… Boem, pats: na een paar seconden verschijnen de grootste snelheidsproblemen op je scherm, volgens belangrijkheid.
zoekveld google page speed

Eindelijk, een oplossing voor mijn trage website?

Helaas, Google Pagespeed is niet heiligmakend. Het is slechts een indicator die aangeeft waar er mogelijks problemen zitten. Bovendien zijn lang niet alle tips even bruikbaar/relevant. De score van de tool is afhankelijk van moment tot moment en test duidelijk niet altijd dezelfde onderdelen. Het is een tool, geen kant en klare oplossing.

Maar… waarom spreekt iedereen er dan over?

Omdat het een nieuwe online dienst is van Google en omdat marketeers de tool plots ontdekken (terwijl deze al jaren bestond als browserplugin). Ik vind de YSlow plugin van concurrent Yahoo! nog steeds wat interessanter, omdat het naast het ‘terecht wijzen’ ook oplossingen aanreikt via de heel interessante Yahoo! Performance site.

Wat kan ik dan wel doen om mijn snelheid te verbeteren?

Let op alle signalen. Test de snelheid van je hostingpakket/server. Kijk in YSlow en Pagespeed naar mogelijke suggesties en reageer erop met de beste oplossing. Het kan altijd sneller, het is de kunst om het evenwicht te vinden tussen tijd/kost en voordelen.
Neen, het is niet interessant om een puntkomma te wijzigen in de backend php code als de website nog steeds 100+ requests maakt met de server. Maar dat… Dat is voor een volgende post.

Nog wat zelfstoef en ironie om af te sluiten

pagespeed score of 98De SiteOptimo website scoort volgens Google Page Speed 98/100, een puntje beter dan Google.com. Het enige punt ter verbetering is de caching van de Google Analytics plugin die op slechts 1 dag staat. Ik wil de site nog verbeteren, maar Google laat het niet toe. Over ironie gesproken.

(Opmerking 2015: deze screenshot en de PageSpeed score is op dit moment verouderd, maar de ironie blijft… Google Analytics blijft slechts 2 uur cache gebruiken…)