Facebook bestaat sinds 2004. Het bezoekersaantal startte vrij traag maar kende vanaf 2007 een explosie.

Met behulp van Google Insights en andere bronnen kan je de groei van Facebook van naderbij bekijken. De groei is nog steeds groot, maar toch lijkt de populariteit van Facebook te stagneren.

Opvallend in de groei en aantal zoekaanvragen zijn 3 leegtes: Rusland, China en Brazilië.

Een aantal online marketeers geloven dat ‘the next big thing’ Facebook is. Toch heb ik hier ergens mijn twijfels bij. Er zijn een aantal factoren waar Facebook rekening moet mee houden als ze the next big thing willen blijven.

Privacy

Google kwam vroeger in het gedrang vanwege privacy issues. Google leest je mails mee, Google kent je zoekgedrag, Google dit en Google dat.

Ik ken persoonlijk mensen die om die reden van de Google diensten zijn afgestapt. Paranoia? Misschien. Maar wat gebeurt er met Facebook? Facebook kent alle persoonlijke data. Niet enkel je mails (onlangs startte Facebook hun eigen maildienst). Ze kennen jou en je volledige netwerk. Mark Zuckerberg maakte enkele fouten door in privé gesprekken privacy als onbestaand en Facebook gebruikers als domkoppen te bestempelen.

Vorig jaar kwam Web 2.0 suicide massaal in het nieuws. En ‘ontvrienden‘ was het Nederlandse woord van het jaar 2009.

Facebook groeit, maar niet overal

Facebook kent een massale groei sinds 2007. Maar evengoed Netlog, Orkut en Hyves groeiden massaal vanaf dat moment. Kan er over een trend gesproken worden van massaal iedereen een online pagina? Waar een blog aanmaken te moeilijk of te beperkt was, gaf Facebook en consoorten iedereen de mogelijkheid om massaal “verbonden” te zijn. In Insights krijg je inzicht over hoe die groei op wereldschaal evolueerde sinds 2007:

Er is duidelijk een mooi organische groei vanuit de VS naar de rest van de wereld. Toch zijn er een aantal bewoonde gebieden die totaal geen interesse vertonen. En het zijn niet van de minste: China, Rusland en Brazilië.

aantal inwoners china, rusland en brazilie

Waarom laten ruim anderhalf miljard inwoners Facebook links liggen?

Een sociaal netwerk hangt volledig af van jouw individueel sociaal netwerk. Waarom ga je op Facebook? Omdat iedereen rondom je op Facebook zit. In Brazilië hebben de mensen Orkut, het sociale netwerk dat Google opkocht. Waarom zouden ze massaal de overstap maken?

facebook kaart

In China blijft Facebook geblokkeerd door de overheid, en als het verloopt zoals bij de zoekmachines zal een lokale speler ooit de rol van Facebook eerst overnemen (zoals Baidu de zoekmachine is in China, niet Google). Rusland groeit sterk (200% over het laatste jaar), maar hinkt toch ferm achter in groei dan de rest van de wereld. Afrika hinkt ook achter, maar dat heeft meer met technologische achterstand te maken. Enkel landen als Nigeria (de scammers) en Zuid-Afrika (de kolonisten en vakantiegangers) scoren er echt goed. Paul Butler, een stagair bij Facebook maakte zopas volgende kaart van het verkeer in 2010.

de kaart van facebook

Dit komt goed overeen met wat Insights ons weet te vertellen. Facebook is groot. Immens groot. Maar waarschijnlijk heeft Facebook zijn grootste groei bereikt in de landen waar het kon. Onderstaande grafiek in Insights toont dat de interesse in Facebook aan het stagneren is.

facebook interesse in de loop der tijd

Enkel de tijd zal uitwijzen wat Facebook wordt of doet. Natuurlijk mag je dit artikel met een korrel zout nemen. Het zijn feiten aangevuld met mijn persoonlijke mening.