Ik schrik me altijd rot als websites, soms zelfs geoptimaliseerde websites geen correcte meta tags hebben. De meta description tag is waarschijnlijk de belangrijkste factor na goeie titels in zoekoptimalisatie. In deze post leer je hoe je een goeie meta description of beschrijving tag maakt of toevoegt aan je website.

Wat is de meta description?

De meta description bevindt zich in de header (tussen de head tags) van je website en ziet er als volgt uit:

<meta name=”description” content=”Een correct ingevulde description of beschrijving tag heeft veel invloed op de zoekpositie. Optimaliseer je tag met op twee punten: kernwoorden en lengte.” />

Het resultaat van bovenstaande code zorgt ervoor dat de beschrijving in de zoekmachines wordt ingevuld. De beschrijving is sinds jaar en dag de tekst die Google, Bing en Yahoo! onder de titel plaatst. De description tag hoort eigenlijk een soort samenvatting te zijn wat er op de pagina te zien is. Voor bezoekers is het een belangrijk selectiepunt in het screenen van de website die ze (eventueel) vervolgens aanklikken.

De meta description optimaliseren.

description tag in google
De meta description is niet meer van belang voor de ranking van je site, maar bepaalt wèl als je bezoekers klikken op je site of niet.
Bovendien wordt deze beschrijving vaak automatisch overgenomen als je pagina gedeeld wordt via 1 van de sociale kanalen (Facebook, Google+,…). Vanaf er iemand je pagina deelt, krijgt het hele netwerk van ‘de deler’ jouw meta description te zien. Niet mis toch?

Een goeie meta tag bereik je door rekening te houden met volgende punten:

1. Gebruik kernwoorden

In de post over goeie website titels leerde je dat er een aantal kernwoorden zijn die je kan gebruiken om een titel mee te bouwen. Dit is identiek bij de meta description. Maak geen opsomming van kernwoorden, want daar houden zoekmachines niet van. Een beknopte zin boordevol interessante woorden wel. Als het enkel kernwoorden zijn zal de zoekmachine je meta description helemaal niet gebruiken. Zoekwoorden in je meta description worden in het vet aangeduid.

2. Call to action

De meta description moet beschrijvend zijn, maar veel belangrijker: het moet de bezoekers overtuigen. Dat kan je best in gebiedende wijs, vb. “Hoevetoerisme in de Voerstreek. Ontdek de mooiste plekjes om te overnachten en te bezoeken.” is beter dan: “Hoevetoerisme in de Voerstreek: overnachtingen, restaurants, huifkarritten, verhuur en zoveel meer”. Het zet de gebruiker aan om te ontdekken.

3. Beperk de lengte

Titels blijven best onder de 75 tekens. Een beschrijving kan iets langer, tot 160 tekens maken. Het kan langer, maar dan krijgt de beschrijving minder waarde en wordt ze afgekort.

4. Maak een meta description uniek

Een meta description kan in principe niet van toepassing zijn op elke pagina, gezien het beschrijvend zou moeten zijn wat er op exact die pagina gebeurt. Loop dus elke pagina af en zorg dat elke pagina een unieke description heeft.

Updates aan dit artikel:

-Update 07/02/12: Meta descriptions worden nu ook bij sociale media gebruikt bij het delen.
-Update 06/12/17: Toevoeging uniek zijn.