Redirects en SEOEén van de belangrijkste dingen waar webbouwers en SEO’ers regelmatig in aanraking mee komen, zijn redirects. Je hebt ze bijvoorbeeld nodig voor oude pagina’s om te leiden, tijdelijke pagina’s online te zetten of bij een migratie naar een nieuwe domeinnaam. Maar wat houdt dat nu precies in en waar schuilen de addertjes onder het gras? Je leest er hier alles over!

Wat zijn redirects?

Een redirect herleidt de bezoeker naar een andere pagina. Er zijn meerdere manieren en redenen om dit te doen, maar afhankelijk van de situatie moet gekeken worden op welke manier het beste is. We geven je even een overzicht in de wondere wereld van de redirects. Weet je al hoe dit werkt? Spring dan wat lager naar de SEO uitleg.

301 Redirect: nieuwe URL, zelfde inhoud

VerhuisdDe 301 redirect staat ook wel beter bekend als de “Permanently Moved” redirect. Deze herleiding komt vanuit de server. In een ideale wereld wordt de 301 redirect toegepast wanneer de opgevraagde pagina nog wel bestaat, maar verhuisd is naar een nieuwe locatie. Dezelfde inhoud is dus nog steeds terug te vinden, maar dan onder een ander adres. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van een 301 redirect, dan worden de resulaten in de zoekmachines ook geüpdatet naar hun nieuwe versie.

Naar analogie met de echte wereld betekent dat dus dat je met je gezin bent verhuisd, en dat de post vanaf nu naar je nieuwe adres moet worden gestuurd.

Je kan op verschillende manieren aangeven dat je de bezoeker wil doorsturen naar een nieuwe locatie.

Via de serverconfiguratie

Eén van de meest gebruikte methoden om een 301 redirect uit te voeren is via de serverconfiguratie. Momenteel is de meest gebruikte webserver nog steeds Apache. We laten dus even zien hoe dit het beste valt te realiseren, gebruik makend van een .htaccess configuratiebestand.

Redirect 301 /oudepagina.html /nieuwepagina.php

Je kan ook meerdere pagina’s tegelijk laten omleiden naar een nieuwe pagina, dit doen we met behulp van de Apache module mod_alias.

RedirectMatch 301 /oudelink /map/nieuwelink

Met bovenstaande code geef je dus aan dat “oudelink” verplaatst is naar het mapje “map” en hernoemd is naar “nieuwelink”.

Via code

Je kan ook een redirect maken via een programmeertaal. Dit is bijvoorbeeld een stukje code uit het bestand contact.php. Dit bestand is verouderd en dus moet het doorverwijzen naar het nieuwe contactformulier:

<?php
header('HTTP/1.1 301 Moved Permanently'); 
header('Location: /nieuw_contactformulier.php');
exit(); // Zorgt ervoor dat de rest van het script niet meer uitgevoerd wordt.

// Volgende code kan ook worden gebruikt:
header('Location: /nieuw_contactformulier.php', true, 301);
exit();
?>

302 Redirect: tijdelijk nieuwe URL (maar straks zijn we terug)

Zo terugEen andere regelmatig gebruikte vorm van serverside redirection is de 302 redirect. Doorgaans staat deze bekend als de methode voor tijdelijke omleidingen uit te voeren. Er zijn maar weinig scenario’s wanneer de 302 redirect correct kan worden toegepast. Deze methode wordt bijvoorbeeld  wél gebruikt om, wanneer de website zich in onderhoudsmodus bevindt, de gebruiker om te leiden naar een tijdelijke mededelingspagina. Je kan hem ook gebruiken om een gebruiker, nadat deze zichzelf ingelogd heeft, door te verwijzen naar zijn profielpagina.

Via serverconfiguratie

Redirect / /maintenance.html

Meestal gaat het verwijzen naar de onderhoudspagina ook gepaard met een 503 Service Unavailable status code, om aan de bezoeker te laten weten dat de pagina tijdelijk onbeschikbaar is.

Via code

<?php
header('Location: /maintenance.html');
exit();
?>

In de realiteit kan je dit vergelijken met wanneer je op vakantie bent, de post wordt doorgestuurd door je vriendelijke buurvrouw.

307 Redirect

Als laatste serverside redirect hebben we ook nog de 307 Temporarily Moved versie. Deze versie werd geïmplementeerd in versie 1.1 van het HTTP protocol en is bedoeld om tijdelijk verplaatste websites aan te duiden. In de praktijk wordt hier echter bijna geen gebruik van gemaakt.  Vaak is het beter om voor een 301 redirect te kiezen. In de zeldzame gevallen dat een tijdelijke verplaatsing wél van toepassing is, is het aangeraden om gebruik te maken van de 302 redirect.

Clientside

Je kan aan de kant van de bezoeker op twee verschillende manieren doorverwijzen naar een andere pagina. Via de meta tags, of via JavaScript. Deze methodes zijn verouderd en onbetrouwbaar omdat deze omleiding aan de kant van de gebruiker gebeurt. Tegenwoordig zijn er bijna geen situaties meer waarin het gebruik van clientside redirects gerechtvaardigd is. Het wordt gezien als een bad practice, en moet zoveel mogelijk vermeden worden.

Via meta tags

Iedereen kent wel de “Deze pagina bestaat niet meer, u wordt over 5 seconden doorverwezen naar de juiste pagina” meldingen.  Grote kans is dat deze omleiding gebeurt via HTML. Meer bepaald via volgende meta-tag in de header:

<meta http-equiv="refresh" content="5;URL=http://www.website.com/nieuwe-pagina.html" />

Via JavaScript

Als laatste kan er ook via JavaScript voor hetzelfde effect gezorgd worden:

window.location = 'http://www.website.com/nieuwe-pagina.html';

Zoekmachines en redirects

Nu we het technische gedeelte achter ons gelaten hebben, kunnen we beginnen met de échte fun: de relatie met zoekmachines en de optimalisatie daarvan. Wanneer je een pagina of een hele website wil verhuizen, is het belangrijk om even stil te staan bij de gevolgen die hierdoor teweeggebracht worden.

Autoriteit en link juice

Elke webpagina heeft in de loop der tijd een bepaalde autoriteit opgebouwd. Deze autoriteit is bijvoorbeeld gebaseerd op de kwaliteit van de inhoud, de autoriteit van websites en pagina’s die naar deze pagina verwijzen, enzovoort. Wanneer er bij een verhuizing foutief gebruik gemaakt wordt van een 302 redirect, wordt de autoriteit van de pagina amper of niet doorgegeven, omdat je aan de zoekmachines immers laat weten dat het om een tijdelijke doorverwijzing gaat. Bij een permanente doorverwijzing wordt de pagina-autoriteit wél doorgegeven.

Hetzelfde geldt voor de link juice, dit magische “sapje” wordt meegegeven wanneer een andere website naar jouw pagina doorlinkt. De hoeveelheid link juice die je krijgt, is afhankelijk van de autoriteit van de pagina waarop deze link zich bevindt. Deze gekregen link juice staat je pagina toe om zelf een hogere autoriteit op te bouwen. Het is om die reden dat een link van de website van De Tijd veel meer zal teweegbrengen dan een link afkomstig van de bakker om de hoek.

Het is ook enkel bij permanente omleidingen dat de link juice volledig of zo goed als volledig wordt doorgegeven.

Kan ik niet gewoon alle links doorverwijzen naar de nieuwe homepage?

Dat kan je, maar doe je beter niet. Het is belangrijk om op z’n minst de meest populaire webpagina’s om te leiden naar hun nieuwe versie, of naar een soortgelijke pagina. Link juice en pagina autoriteit worden namelijk enkel doorgegeven op basis van de relevantie van de nieuwe pagina met de oude pagina. Alle pagina’s doorverwijzen naar de homepage in de hoop de autoriteit van de homepage een boost te geven, is dus altijd een slecht idee. Sinds de laatste update aan het zoekalgoritme van Google, worden dit soort herleidingen gewoon behandeld als een “zachte” 404 pagina en zijn ze dus nutteloos.

Als op de nieuwe website een oude pagina niet meer bestaat, kan je nog steeds een deel van de link juice recupereren door het doorverwijzen naar een relevante pagina.