PDF’s zijn er altijd geweest. De laatste tijd ook steeds meer op het web. Denk maar aan de vele e-Books, installatie gidsen en productinfo sheets. Vroeger was PDF het pure kwaad in zoekmachineland. De crawlers lieten de PDF’s links liggen en kozen voor gemakkelijker doorzoekbaar materiaal.
Ondertussen is er heel wat veranderd: een regelmatig surfer heeft nu zeker al eens een PDF in de resultaten gezien. Google doorzoekt immers sinds 2006 PDF’s.

PDF optimaliseren?

Leest Google dan niet automatisch je PDF? Tuurlijk wel, maar de manier van aanbieden bepaalt de ranking in de zoekmachines. Vandaar dat we gaan kijken naar een aantal zaken:

Document meta info

Zijn de pagina- of documentinstellingen van je PDF programma mooi ingevuld? In Word, Indesign, Acrobat… kan je bij de instellingen de titel, kernwoorden, korte samenvatting en eigenaar van het document vermelden. Jep, ook hier leest Google mee.

documentinstellingen word voor optimalisatie

Zoekmachines houden van tekst

Zorg dat de tekst doorleesbaar is voor zoekmachines. Zorg dat de tekst niet in een afbeelding staat. Als je de tekst kan selecteren, is er meestal geen probleem.

Bestandsnaam

Als iemand zoekt naar een handleiding van een (in dit geval) fictief telefoontoestel, wat heeft dan het meeste nut? Een link naar handleiding-nokia-CR55.pdf of manX455.pdf? Een klein geschreven verschil, maar zo belangrijk naar usability EN zoekmachines. Plaats die PDF online met kernwoorden in de bestandsnaam.

Beter nog

Plaats de inhoud van de PDF gewoon online. Heel wat surfers openen PDF’s nog met vervelende Acrobat Readers die traag opstarten en laden. Zoals de trouwe lezers weten: snelheid is zo belangrijk.

Zoek zelf

PDF’s worden wel degelijk door Google gelezen en ge├»ndexeerd, ook al zou je dat niet willen. Recentelijk kwam Mc Donalds in het nieuws omdat alle curriculum vitae’s van de sollicitanten in PDF formaat online stonden.
Test daarom zelf als je PDF’s online staan. Een PDF zoeken in Google kan je heel gemakkelijk door filetype:pdf toe te voegen aan je zoekvraag. Dit werkt trouwens ook voor andere bestandsformaten.
pdf zoeken in google