Een URL optimalisatie heeft een aantal voordelen. Het is gemakkelijker te onthouden voor de bezoekers en dus gebruiksvriendelijker. Ook zoekmachines houden van een welgevormde URL. In deze post vertel ik alles wat je moet doen om de URL’s van je site te optimaliseren en in 1 klap zowel je bezoekers als de zoekmachines te plezieren.

1. Geen robot url’s

URL’s waar alle variabelen inzitten die een gebruiker niet hoeft te zien noem ik robot URL’s. Dit valt best te illustreren aan de hand van volgende voorbeelden:
Dit is een slechte URL:
slecht voorbeeld van URL schrijven

Een betere versie van deze URL is deze:
goede url

Het verschil is duidelijk merkbaar. Met htaccess kan je een URL herschrijven naar een beter leesbare versie. Je site scoort beter in Google als de kernwoorden terugkomen in de URL. In bovenstaand geval is dit “gratis analyse tools”. Duidelijk voor de gebruiker, duidelijk voor de zoekmachines.

2. Lengte

Beperk het aantal levels in diepte. Ik probeer als vuistregel altijd maximum 3 slashes in mijn URL te hebben (eindslash inclusief). Hoe verder de kernwoorden in de URL, hoe minder de waarde ervan.

3. Verwijder bestandsextensie

Ook bestandsextensies verwijder ik uit de adresbalk. De eindgebruiker wil helemaal niet weten als je pagina nu contact.php, contact.html of contact.htm noemt. Door onderstaande code in .htaccess te plakken is je site bereikbaar zonder de bestandsextensie:

## Rewrite naar php loze versie ###
RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}.php -f
RewriteRule ^(.*)$ $1.php

Wijzig de .php naar de gebruikte extensie.

In een volgende post wordt er meer aandacht geschonken aan de kracht van htaccess.