Heel recent lanceerden Google, Bing en Yahoo! schema.org. Deze site is bedoeld als verzamelhub voor alle info over microdata die ze gebruiken binnen hun zoekmachines. Het zal je immers wel opgevallen zijn dat er steeds meer ‘andere’ resultaten getoond worden binnen de gewone zoekresultaten.

Microdata?

Microdata is niets nieuws, het bestaat al een tijdje en zal ook steeds meer gebruikt worden in de toekomst. Microdata is eigenlijk een manier om de inhoud van je site als open, bruikbare data te presenteren. De zoekrobots hebben ondersteuning nodig om te weten wat ze kunnen weergeven en webmasters kunnen daarbij helpen door in de code een aantal zaken aan te geven.

Wat kan je met microdata?

Een aantal voorbeeldjes hoe die microdata nu al gebruikt worden in de zoekmachines:

film sint niklaas in Google
Google herkent boven wanneer welke film speelt en geeft deze data gestructureerd weer. Ook de beoordeling, recenties etc worden weergegeven.
weer sint-niklaas in Google
In bovenstaand geval wordt het weer weergegeven. De site onder het weer krijgt een gestructureerde breadcrumb weergave van de URL.

Hoe microdata gebruiken?

Tot nog toe kon je vooral informatie terugvinden op de sites van de zoekmachines, maar sinds kort lanceerden ze met zijn allen Schema.org, een site waar alles uitgelegd wordt hoe je het kan implementeren voor je site. Vanaf deze implementatie kunnen de drie grootste zoekmachines ermee aan de slag.

Microdata voor mijn bedrijf

Hoe kan dit nu gebruikt worden om de rankings van het bedrijf ten goede te komen? Heel simpel: er is een microdata element voor bedrijven. Momenteel kan je daar al heel wat data in kwijt: contactgegevens, persoonsgegevens, informatie over wat het bedrijf juist doet, evenement data,…
microdata voor een bedrijf
Het spreekt voor zich dat dit enkel maar mogelijkheden brengt naar de toekomst. Dit is het typische ‘waarom niet’ verhaal. Op moment van schrijven wordt er nog niet veel gedaan met deze bedrijfsdata, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Implementeer het toch maar al vast.