Vaak zijn berichten over website optimalisatie technisch.
Ondernemerstreffen (organisatie Unizo Ardooie-Koolskamp) boekte daarom SiteOptimo als spreker om over het effectief optimaliseren van een website te komen spreken. Vermits niet alle ondernemers de grootste internauten zijn was de opdracht het verstaanbaar te maken voor iedereen. Het werd een aangename lezing van een uurtje, veel vragen gevolgd door een gezellige receptie.

De slides van mijn presentatie staan niet volgestouwd met tekst. Ik praatte vooral de slides aaneen. De presentatie zou op zichzelf duidelijk genoeg moeten weergeven wat belangrijk is om meer klanten uit je website te halen.

Presentatie: Meer klanten via je site

Slideshare presentatie

Korte samenvatting hoe je meer klanten kan krijgen:

1. Installeer Google Analytics

Liever gisteren dan vandaag. Om het cliché “meten is weten” niet in de mond te nemen, installeer een treffelijk Analytics programma.

2. Basics

Zorg dat alles van contrasten, lettertypes,… goed staat. Gebruik geen doorgangspagina’s, spoor error 404 pagina’s op. Ga er vanuit dat de bezoeker lui en slechtziend is.

3. Website navigatie

Maak je menu gebruiksvriendelijk:

  • Plaats “home” vooraan
  • Plaats “contact” achteraan
  • Maak je menu “fool proof”
  • Gebruik de juiste benaming zodat mensen kunnen verwachten waar ze naartoe gaan

Lees ook even deze blogpost over hoe je menu te optimaliseren.

4. Contactpagina

De belangrijkste pagina van de website. Vermeld er alle nodige gegevens en een kort contactformulier. Zorg dat de drempels zo laag mogelijk zijn.

5. Call-to-Actions

Zorg dat de bezoekers begeleid worden. Dat ze weten waar ze naartoe moeten gaan. Dat kies je immers zelf met een dikke, grote, call to action knop.

6. Updates, updates, updates

Zowel zoekmachines als bezoekers hebben graag updates. En daarmee bedoel ik niet een puntkomma aanpassen maar relevante inhoud toevoegen. Dit kan op vele manieren: klantenreacties, nieuws, blogposts, referenties,… Zolang het maar vers, boeiend en met regelmaat is.
Naast het updaten is ook het onderhouden een nuttige zaak. Lees hoe je je site qua inhoud netjes houdt: geef je site een lenteschoonmaak.

Presentatie van SiteOptimo
Vragen kan je gerust als reactie laten, dan doe ik mijn best om die netjes te beantwoorden!