Zoekmachines als Google en Bing geven steeds meer belang aan de locatie van je bedrijf. Zo krijg je afhankelijk van je locatie een ander zoekresultaat. De reden hierachter is dat het internet steeds mobieler wordt en mensen meestal iets lokaal opzoeken. Op zoek naar een garage? Dan is dat waarschijnlijk in je eigen streek. Als bedrijf wil je zeker niet op de foute locatie gevonden worden. In deze post krijg je 5 tips hoe je je site beter lokaal laat scoren in een zoekmachine.

1. Domeinnaam

Moet je nog een domeinnaam kiezen? Of heb je meerdere domeinnamen ter beschikking? Kies dan slim. Is je target markt de Belgische markt? Kies dan een lokale domein extensie. Een .be scoort beter in België en een .nl beter in Nederland. Een meer allesomvattend (maar minder in waarde) zal een .com/.net/.org/… zijn. Een Belgische boekhouder moet met andere woorden niet boekhouder.com kiezen, maar vb boekhouder.be.

2. Serverlocatie en IP adres

Naast de domeinnaam is de hosting waarschijnlijk een meer belangrijke factor. Koop je een goedkope Amerikaanse hosting, dan zal je er goed aan doen om je hosting naar Nederland of België over te brengen als je doelgroep hier ook zit.

Dit is niet alleen sneller voor de eindgebruiker, maar zorgt ook voor een hogere ranking.

3. GEO region en taal

Google maakt geen gebruik van de Geo region meta tag, maar Bing wel. Voeg naast de meta description de geo regio tag dus ook altijd toe. Voor België is dit volgende tag:


Belangrijk is ook de taal. De meta tag voor de Nederlandse taal gaat als volgt:


4. Google webmaster tools

In Google Webmaster Tools kan je de geografische regio instellen voor je site. Aangezien dit rechtstreeks bij Google gebeurt, kan je met zekerheid stellen dat Google hier rekening mee houdt.
regio instellen

5. Google places

Voeg je business toe aan Google maps via Google places. Zo weet de belangrijkste zoekmachine alvast je adres. De aanmeldingsprocedure is vrij omslachtig met bevestiging via de post. Als Google zo’n moeite hiervoor doet, moet het wel een groot belang hebben.
bedrijven in Google

Door deze 5 stappen te implementeren laat je je site lokaal beter scoren. Om voor de lokale concurrentie te springen kan je nog je site laten optimaliseren.