Het is lente! Tijd om alle stof van de winter weg te blazen en het huis/de zaak terug proper te zetten voor een nieuw zonnig seizoen.
Terwijl je bezig bent, fleur meteen je website eens op? In dit postje denken we eens goed na over de lenteschoonmaak van je site.

1. Verwijder

verwijder
Alle meubels aan de kant. Vooraleer we beginnen, gaan we eerst met de grove borstel door onze website.

Niet relevante inhoud

Focus. Met Google Analytics vind je vast een heel aantal pagina’s in de donkerste hoekjes van je website die niet of nooit bekeken worden. Verdient de inhoud meer aandacht? Dan moet je waarschijnlijk er meer de nadruk op leggen (vb. door een link ernaar te plaatsen op een meer populair deel van je site). Alle andere inhoud verwijder je. Vergeet niet de afhandeling van de (nu doodlopende) linkjes wat bijsturing te geven.

Onnuttige code en elementen

Een website in beweging staat doorgaans vol met onnuttige code en elementen die niet gebruikt worden maar wel worden ingeladen. Doe eens iets structureels aan je site waardoor je eindelijk wat sneller laadt, of waardoor die doodlopende pagina vermeden wordt. Het is een investering in de toekomst.

Doodlopende pagina’s

Error 404. Zowel bezoekers als zoekmachines hebben er een hekel aan. Snoei in de linkjes die hiervoor verantwoordelijk zijn. Bij de SiteOptimo site wordt dit wekelijks getest. Op moment van schrijven zijn er 361 verschillende links die allen netjes een juiste bestemming hebben.

2. Update

updateEen update van je site is als een vers bloemetje op tafel. Bezoekers voelen meteen de dynamiek van het bedrijf achter de site.

Een nieuw bericht

Is het al lang geleden dat je een relevante wijziging hebt doorgevoerd? Maak je site terug fris: geef je lentegevoel door aan je bezoekers. Een nieuwsbericht, blogpost of een fotowijziging op een belangrijke pagina…

Verbeter oude pagina’s

Spoor met Google Analytics populaire inhoud op met hoge bounce rates. Verbeter die inhoud om toekomstige bezoekers langer vast te houden en te begeleiden naar andere pagina’s.

3. Denk strategisch

strategie bepalenNa het verwijderen en updaten van de inhoud en website zijn er nog een aantal leuke denkoefeningen die moeten gebeuren.

Vraag raad

Je familie, vrienden en kennissen hebben vast wel een paar opmerkingen bij je website. Heb je ooit al de vraag gesteld wat ze anders zouden doen? Deze primitieve en goedkope vorm van usability testing zal vast een aantal punten uitwijzen op je site die nog niet optimaal zijn. Kijk eens mee over de schouder terwijl ze je site bezoeken. ‘Verstaan’ ze de website?

Herbekijk je doelen

Wat is het nut alweer van je website? En hoe voldoet de website er momenteel aan? Zit er verbetering aan te komen? Neem bij deze schoonmaakbeurt eens je strategie onder de loep. Leg deze doelen concreet vast en leef ernaar toe. Plan wat je anders wilt tegen wanneer. Kan je het niet zelf? Laat je helpen.