Meten is weten, en dat is bij site optimalisatie of ontwikkeling niet anders. Er bestaan een hele resem gratis tools waarmee je je sites kan testen. In deze serie van analyse tools begin ik bij snelheid. Onderzoek wijst uit dat 65% van de bezoekers onmiddellijk terug verdwijnt als je site niet snel genoeg is. Het is dus enorm belangrijk dat je site snel laadt. First things first.

Update 18 november 2015:

  • Webpagetest.org toevoeging
  • Verwijderen Page Speed tool Google (plugin bestaat niet meer, wegens opname in developer tools)
  • Aanpassing lokaal tijd meten

Wat neemt tijd?

De snelheid van een site bestaat uit verschillende deeltjes (html, afbeeldingen, andere media,…). Als je een site bezoekt wordt er eerst een DNS request gedaan naar de server van een site, die dan een signaal geeft dat hij zijn sitedeeltjes aanbiedt. Vervolgens stuurt hij die bestandjes door. Hoe meer bestandjes, hoe meer aanvragen (en antwoorden) er dus zijn. Hoe groter de bestanden, hoe langer alles duurt. Eenvoudig, niet?

Tijd meten

Tijd lokaal meten kan je perfect lokaal meten in je browser met de developer tools. Zowel Chrome, Safari als Firefox hebben dit standaard zitten. Meestal onder “prestaties”, “netwerk” of gelijkaardige termen kan je een pak informatie vinden.

Webpagetest

Webpagetest.org is een prachtige online tool waarmee je de snelheid kan meten vanuit verschillende locaties ter wereld in verschillende browsers. Je krijgt er duidelijke watervaldiagrammen, informatie over wat er al dan niet op welke manier beter gecached of gecomprimeerd kan worden. Tegenwoordig (updated november 2015) is dit de betere tool van het moment. Dit zal ook niet onmiddellijk verdwijnen, gezien een aantal groten der aarde (lees Google) zich ook achter het project geschaard hebben.

YSlow

YSlow is de snelheidsoptimalisatieplugin (mooi woord, niet?) van Yahoo!.Grade YSlow

De vier tabs van YSlow zijn:

  1. Grade, waar je een net als in Page Speed een score krijgt met extra feedback
  2. Components, een overzicht van de geladen componenten
  3. Statistics, waar je de onderdelen mooi relatief tov elkaar ziet
  4. Tools, batch acties om onder meer afbeeldingen te verkleinen, css comprimeren,…

Deze twee tools zijn de basis van alle mogelijke metingen. Ik ben altijd benieuwd naar andere tool suggesties. Laat het me weten in de reacties.