Meten is weten, en daarom gaat het 2e deel van de gratis analyse tools over analytics. Ana-wat? Analytics kan je omschrijven als “de wetenschap van analyse”. Hoe bekijk je je aantal bezoekers? En wie zijn die bezoekers? En welk deel van de inhoud zorgt voor het grootste bezoekersaantal?

Iedereen kent de metertjes en tellertjes van de vroegere jaren van het internet. Vroeger stonden ze als informatief en vooral pronkend op elke voorpagina geplaatst. Nu zijn de tellers naar de achtergrond verdwenen en getransformeerd in de ideale marketing tool. Hoe anders weet je als je site rendeert?

Google Analytics vs Piwik

Google Analytics heeft enorm veel status verworven doorheen de jaren. Het grootste voordeel is dat Google Analytics volledig gratis is in gebruik. Google zit aan de top van de piramide op gebied van de zoekmachines en heeft dus een grote kennis.

Net om die reden zijn er een aantal mensen die expliciet niet kiezen voor Google Analytics maar 1 van de vele alternatieven gebruiken. Een aanrader is Piwik. Piwik kan je op je eigen site draaien en volledig afschermen voor derden. Google weet op die manier ” iets minder” over je bezoekers en website. Piwik probeert een gratis en open source alternatief te zijn voor Google. Met andere woorden, Piwik haalt alle mosterd op innovatiegebied rechtstreeks uit de Google Analytics mosterdpot. Het nadeel van Piwik is dat je de installatie zelf moet (laten) doen.

Google analytics vs piwik

Begin met meten

Nadat je een account hebt aangemaakt bij Google Analytics (of Piwik hebt gedownload en geïnstalleerd) kan je beginnen meten. Beide tools doen dit via een javascript bestandje. Dat bestandje plaats je net voor de </body> tag, helemaal onderaan je code. Zonder dit stukje in de code te plaatsen (van elke pagina) kan er niets gemeten worden. Het kan een aantal dagen duren tegen dat je site goed gemeten wordt.

Belangrijke gegevens

Welke data is belangrijk in de analytics? Eerst en vooral kan je wat algemene dingen opzoeken:
-Waar situeren je bezoekers zich vooral?
-Op welke zoektermen krijg je veel inkomende bezoeken?
-Hoelang zitten bezoekers op een bepaalde pagina?
-Wat zijn de meest populaire pagina’s?

Google geeft en Google neemt

Na al deze algemene zaken te bekijken weet je al heel wat meer. Scoor je goed voor iets dat je niet goed voor wilt scoren? Aanpassen. Google beloont en plaatst je hoger in ranking, maar kan je ook “straffen”. Als je bezoekers gemiddeld onder de 10 seconden op je site zitten, moet er wel iets zijn wat niet interessant is voor je bezoekers.

Deze waarde vind je terug in de Bounce rate. Dit reflecteert het aantal bezoekers die op je site onmiddellijk “terugbotsen” naar google. Sites met een hoge bouncerate zakken langzaam in de Google resultaten weg.

Conclusie

Een site zonder analytics is dezer dagen een dode site. Tijd om daar iets aan te veranderen. Leer wie je bezoekers zijn. Waar komen ze van en waarin zijn ze geïnteresseerd? Het is pas als je inhoud overeenkomt met wat er gezocht wordt, je van zoekers bezoekers maakt.