Jawel, internetgigant Google heeft naast een werkwoord nu ook al een hoogsteigen adjectief, namelijk Googley. Googley betekent dat slechts het allerbeste goed genoeg is en dàt is net hetgeen Google aan haar gebruikers wil aanbieden. Tegenwoordig wil de zoekmachine dat hun ontwerpen naast een mooi en hip design ook nog eens gebruiksvriendelijk, snel, eenvoudig, aantrekkelijk, innovatief, universeel, voordelig, esthetisch, betrouwbaar en persoonlijk ogen. Al deze vereisten in een harmonieus resultaat aan de gebruikers presenteren, is een permanente uitdaging van het Google-team geworden. Een evenwichtig ontwerp is Googley en slaagt erin gebruikers over de hele wereld tevreden te stellen en voldoening te verschaffen bij hun zoektocht naar hulp of informatie.

1. Focus op de gebruiker!

Hou het leven, het werk, de behoeftes en de dromen van het publiek dat u wil bereiken steeds voor ogen bij het bedenken van oplossingen voor reële problemen. Werk geen ingewikkeld stappenplan uit, maar ontwerp onmiddellijk toepasbare en bruikbare tools voor het dagelijkse leven. Dwing gebruikers niet tot moeilijke acties door een moeilijke technologie of complex design, maar biedt gebruiksklare oplossingen met ruimte voor wie interesse heeft om zich in de materie te verdiepen.

2. Iedere milliseconde telt!

website snelheid is belangrijkTegenwoordig is niets zo waardevol als tijd. Zorg voor een snelle laadtijd door een correcte code en nauwkeurig geselecteerde afbeeldingen. Vermijd overbodige knoppen of tussenstappen. Snelheid wordt ten zeerste gewaardeerd door gebruikers.

3. Eenvoud triomfeert!

Eenvoud is gebaseerd op een degelijke, gebruiksvriendelijke, snelle en toegankelijke creatie. Beperk het ontwerp tot de hoogst noodzakelijke opties om gebruikers hun doel te laten bereiken en voldoening te schenken. Zelfs een ontwerp dat een ingewikkeld design vereist, dient eenvoudig gepresenteerd te worden.

4. Motiveer beginners en boei experts!

Een ontwerp creëren voor verschillende soorten mensen betekent niet dat er moet vertrokken worden van het laagste kennisniveau. Een goed ontwerp is eenvoudig hanteerbaar voor het basis gebruik, maar laat ruimte voor de gevorderde, geïnteresseerde gebruiker om meer uit te proberen. Tracht beginners te motiveren door hen -al dan niet met begeleiding- een succesvolle eerste ervaring te bezorgen en bied ervaren gebruikers een boeiende uitdaging om hun grenzen te verleggen.

5. Durf innoveren!

Een ontwerp moet naast praktisch ook aangenaam zijn om mee te werken. Moedig innovatieve, gewaagde en originele materie aan zolang ze de noden van de gebruikers blijft dienen. Stap uit het patroon van enkel verbeteringen te bedenken voor bestaande zaken en verleg de grenzen van het spel!

6. Ontwerp voor de wereld!

ontwerp voor de wereldHet internet is voor iedereen beschikbaar, overal ter wereld en via allerhande toestellen. Denk hieraan bij de creatie van nieuwe ontwerpen. Geef gebruikers de kans zelf te bepalen op welke manier en via welke middelen zij de nodige informatie willen bereiken en ondersteun die wensen. Werk aan op maat gesneden producten voor verschillende doelpublieken, verwachtingen en culturen.

7. Denk aan het heden én de toekomst!

Creaties die geld opbrengen moeten naast de wensen van de ontwerpers ook in de smaak vallen bij de gebruikers. Een ontwerp zal pas succesvol zijn en renderen wanneer de gebruikers er tevreden over zijn. Nieuwigheden dienen verrijkend, nuttig en eenvoudig in gebruik te zijn. Denk bovendien aan de rechten en belangen van adverteerders die uw ontwerp sponsoren. Meer winst halen lukt enkel met een ontwerp dat meer gebruikers aantrekt. Een winstgevend ontwerp dat geen aanhangers kent, is gedoemd om te mislukken.

8. Behaag het oog zonder de geest te misleiden!

gebruiksvriendelijke vormgevingEen positieve eerste indruk geeft gebruikers een comfortabel gevoel en wekt vertrouwen op, waardoor ze sneller geneigd zijn het product te hanteren. Bij een nette lay-out kan de gebruiker zijn doel gemakkelijker voor ogen houden. Eenvoudige elegantie is een troef, maar niet overal op dezelfde manier bereikbaar. Hou rekening met de culturele context van het doelpubliek.

9. Wees het vertrouwen van de gebruikers waard!

Een degelijk ontwerp heeft als doel het vertrouwen van gebruikers te genieten. Een professionele interface, eenvoudige instructies, duidelijke opties en een consistente terminologie vermijden onaangename verrassingen. Respecteer daarenboven het recht van gebruikers om hun eigen data te beheren. Transparantie omtrent hoe gegevens verwerkt en gedeeld worden is noodzakelijk, zodat gebruikers doordachte keuzes kunnen maken. Waarschuw gebruikers voor gevaren, onveiligheid, spam of andere onaangename ervaringen.

10. Voeg een menselijk aspect toe!

ontwerp voor mensenVoorzie een aantal persoonlijke toetsen in het ontwerp. Inhoud en vormgeving dienen naast praktisch en eenvoudig ook aangenaam, spitsvondig en/of origineel te zijn. Hou in gedachten dat u met een gebruiker praat om hem/haar praktische hulp te bieden. Hoe grondig de expertise en kennis achter een ontwerp ook is, blijf openstaan voor feedback.

Google is niet almachtig of perfect, maar de resultaten liegen er niet om: deze zoekmachine is ijzersterk in haar vakgebied en laat de concurrentie op een veilige afstand achter haar. Om andere websites te waarderen, baseert Google zich op haar eigen principes. Misschien geen slecht idee om bovenstaande richtlijnen in het achterhoofd te houden bij het sleutelen aan uw website? U wilt toch ook op een goed blaadje staan bij Mister Mighty Google?

Gebaseerd op: Google User experience, (originele post van Google op 23/04/2008)