Na een fikse dosis optimaliseertips voor uw website, verwennen we u ditmaal met een leuk weetje voor hoogsteigen gebruik. Maak kennis met het Google Instant Alfabet en ontdek welke termen per beginletter(s) het populairst zijn. Binnen enkele luttele milliseconden toont Google een dynamische resultatenlijst. Handig, grappig, verrassend of inspirerend naargelang de context waarin u op zoek bent naar bepaalde informatie, maar sowieso fijn om op de hoogte te zijn van dit subjectief alfabet.

Try and find

Google Instant is een functie die (een) ingetypte beginletter(s) in het zoekveld van de zoekmachine automatisch aanvult met suggesties. Google komt meteen met een waslijst mogelijke resultaten aandraven voor die en(kel)e eerste letter(s) die ingetypt werd(en). De tussenkomst van Google Instant zou de gemiddelde zoektijd 2 à 5 sec inkorten, aangezien het overbodig wordt om een volledige term in te typen en vervolgens op de enter-toest te klikken. Met Instant volstaat een eenvoudige scroll over de resultaten gevolgd door een bevestigende klik op de gewenste term. Bovendien wordt extra verkeer gegenereerd naar websites met trefwoorden die bij de suggesties hoog scoren.

Google Instant

Wij hebben even voor u opgezocht welke trefwoorden momenteel per beginletter bovenaan de suggesties staan en kwamen zo tot het Google Instant Alfabet voor begin maart 2011 in België:
A: argenta
B: brico
C: cm
D: de lijn
E: ebay
F: facebook
G: gva
H: hotmail
I: immoweb
J: jetair
K: kapaza
L: lotto
M: msn
N: netlog
O: osm
P: proximus
Q: q music
R: routeplanner
S: sporza
T: tv gids
U: ugc
V: vdab
W: witte gids
X: x2o
Y: youtube
Z: zita

Modegevoelig en gedienstig

alfabet GoogleVoorspelbaar? Verrassend? Vooral variërend, want de resultaten zijn afhankelijk van persoonlijke zoekgeschiedenis (*), trends, locatie, actualiteit, tijdstip enz. Zo stond Facebook wellicht een aantal jaar geleden niet zo hoog gerankt, terwijl het nu de meest voor de hand liggende zoekterm met beginletter F is.
Deze verandering in zoektechnologie creëert toekomstperspectieven. Wellicht heeft iedere gebruiker over enkele jaren een persoonlijke zoekmachine die permanent op maat gesneden advies biedt op basis van eerdere zoekopdrachten, interesses, locatie, tijdstip en gemoedstoestand. Fijn toch, zo’n gedienstig, modegevoelig en gepersonaliseerd zoekmaatje?
(*) Ons opgegeven Google Instant Alfabet werd samengesteld op basis van een lege zoekgeschiedenis. Er werd dus geen rekening gehouden met eerdere zoekopdrachten, enkel met tijdstip en locatie.