De frequente gebruiker van Google.com of een lokale versie van de zoekmachine weet dat het gekende logo regelmatig verandert naargelang de actualiteit, een historisch feit in memoriam, een feestdag of een andere speciale gebeurtenis. De originele logo’s van Google worden doodles genoemd. Vandaag 8 maart, internationale vrouwendag, vonden wij het uitgelezen moment om even een blogpost te wijden aan Googles grafisch talent, want ook vandaag komt de zoekmachine creatief uit de hoek.

Een beetje historie…

In 1998 creĆ«erden de Google oprichters Larry Page en Sergey Brin de allereerste doodle ter gelegenheid van het Burning Man Festival in Reno. Sinds die eerste creatieve uitspatting zo’n 13 jaar geleden zijn al meer dan 900 verschillende ontwerpen de revue gepasseerd. Vandaag worden de doodles getekend door een selecte groep vaste ontwerpers, de zogenaamde doodlers. Jaarlijks worden ongeveer 200 logo’s per jaar ontworpen. Bij de creatie van een nieuw design is het van groots belang dat de gegevens die het ontwerp sieren uitvoerig gecontroleerd worden, aangezien miljoenen gebruikers de doodle te zien zullen krijgen. Kleine schoonheidsfoutjes of foutieve informatie worden niet geduld door Master Google.
Tegenwoordig blijft het niet enkel bij statische creaties. Zo kon u voor de feestdagen bijvoorbeeld een interactieve kerstdoodle bewonderen. Doorgaans variƫren doodles naargelang lokale versies van Google. Zo wordt meestal op de nationale feestdag van een bepaald land de vlag verwerkt in het logo. Onderstaande creatie werd ontworpen voor de nationale feestdag van China op 1 oktober 2010:
Doodle China
Doodles die in verband staan met internationale weetjes of gebeurtenissen verschijnen wereldwijd op alle homepages. Zo stond volgend logo van 27 februari 2010 in het teken van de Winter Olympics:
Winter Olympics Doodle
Google organiseert af en toe een Doodle4Google-wedstrijd in diverse landen, waarbij kinderen hun beeld van een bepaald thema creatief kunnen uitwerken in een Google-logo. De winnaar ziet zijn ontwerp 24 uur lang op de lokale homepage van Google.
Google 4 Doodle

Enkele voorbeelden

Gezien de internationale vrouwendag ons de inspiratie schonk tot deze blogpost, willen we u alvast het dagthema niet ontnemen. Onderstaande doodle siert vandaag de homepage van de zoekmachine:
Internationale Vrouwendag 2011
Op 14 januari 2011 werd het kite-festival in India door Google op volgende manier in de kijker gezet:
Kite Doodle
Ter nagedachtenis van Thomas Edisons verjaardag op 11 februari verscheen dit jaar internationaal volgende technische doodle:
Thomas Edison

De smaak te pakken? Meer van dit moois kan u bewonderen in de collectie Google logo’s. Zo brengt Google naast nuttige informatie en leuke weetjes ook wat kleur in uw dag!