DMOZ (of languit de open directory project) sluit zijn deuren. DMOZ was een linkdirectory waar site eigenaars hun link kwijt konden op basis van een categoriesysteem. Het was niet zomaar een directory, maar de directory waar Google rechtstreeks heel veel content uit putte en linkwaarde uit haalde.

In deze oorspronkelijke blogpost (eind 2010), zie je welk belang Google er aan hechtte:

Google gebruikt nog steeds Dmoz.

“Belgische versie van de populaire zoekmachine uit de VS filtert Belgische sites uit de eigen database. Bevat gegevens uit DMOZ-directory”.

Waarom linkdirectories verdwijnen

Dat DMOZ, de directory der linkdirectories nu sluit is geen verrassing: het effect van dergelijke sites & startpagina’s is al jaren aan het afnemen. Dat kent verschillende redenen:

1. Slechte gebruiksvriendelijkheid

Een linkdirectory was vroeger populair als startpagina. Directories dateren uit een periode dat zoekmachines nog lang niet zo populair waren en mensen het web bezochten op dezelfde manier als de Gouden gids. Eerst wat zoeken in verschillende categorieën en uiteindelijk de site bezoeken. Naargelang het web groeit is het moeilijker om op deze manier te categoriseren, zonder de weg naar de juiste link dieper/langer te maken.

2. Zoekmachines worden slimmer

Tegenwoordig komt het merendeel van het (Europese) internetverkeer via een zoekmachine als Google. Zoekmachines hebben de strijd gewonnen als het komt op gebruiksgemak. Geen 6 kliks meer tegen dat je op de juiste site zit, maar 1 of 2 goedgekozen zoekwoorden. En de kwaliteit van de zoekresultaten is doorgaans beter.

3. Links moeten kwalitatiever

Een link in een linkdirectory krijgen vroeg weinig moeite. Er waren directories die een geautomatiseerde procedure hadden, maar de meesten steunden doorgaans op mensen. Mensen die meningen hebben welke links er wél, of niet in horen. Erg persoonlijk en tegelijk frustrerend als je site niet goed genoeg bevonden werd. Had de beheerder van de categorie geen tijd, dan stonden er ook dode of verouderde links in.

4. Fraudegevoelig

Beheerders van een linkcategorie waren niet altijd even kosher. Zo kon je als beheerder -én eigenaar van vb. een houtbedrijf- concurrenten in de houtsector buitensluiten. Erg subjectief en fraudegevoelig dus. Voor sommige links werd letterlijk geld gevraagd.

Verdwijnt het belang van linkbuilden?

Een link op een startpagina heeft ondertussen zijn ‘linkwaarde’ bijna volledig verloren. Je site staat immers tussen enkele honderden andere links, dus een erg goede linkstrategie zijn dergelijke directories niet. Wil je weten wat wél een goede link is? Lees dan verder in het artikel “Linkbuilding tips: 6 belangrijke factoren“.