… of hoe enkele kleine ingrepen achter de schermen tot een gigantische stijging in bezoekersaantal kan leiden. Firefox verkondigt door een minieme aanpassing tot 60 miljoen (!) extra downloads per jaar te krijgen. Meer dan een ‘wauw’ waard, maar zulke cijfers vragen om enige context om de volle admiratie te verdienen. In juni 2008, bij de lancering van de 3e versie, brak Firefox tijdens een downloadcampagne het record in aantal downloads met een totaal van 8.002.530 nieuwe gebruikers. Het nieuwe aantal van zomaar eventjes 60 miljoen downloads evenaart dus meer dan zeven maal de drukte van een dergelijke downloadcampagne.

Het belang van snelheid

Snelheid is de sleutel van deze opmerkelijke verbetering. Het kon niet ontkend worden dat bepaalde landing pages op de Firefox website irritant traag laadden. Kijk zelf maar even mee:

Nog voor de header in Firefox verscheen, was in Google Chrome de volledige landing page al geladen. Erger nog, de download-knop verscheen bij Firefox pas na 7 seconden!

Hoog tijd om de pagina een ferme boost te geven. Weken aan een stuk werden snelle websites grondig onder de loep genomen en werd professioneel advies ingewonnen. Eén eenvoudige ingreep bleek tot groots resultaat te leiden: het samenvoegen van de JavaScript-bestanden. Na het doorvoeren van deze wijziging in een testomgeving, werden impressionante resultaten vastgesteld. Voorheen werd altijd voorspeld dat een reductie in laadtijd van 1 seconde de downloadconversie zou verbeteren met 2,7%. Bij het experiment verminderde de gemiddelde laadtijd met 2,2 seconden en nam de downloadconversie toe met maar liefst 15,4%! Op 275.000 dagelijkse bezoekers betekent een stijging van 15% op deze pagina een vermeerdering van 10,28 miljoen extra downloads per jaar. Als Firefox eenzelfde resultaat kan bekomen voor andere belangrijke landing pages, kunnen jaarlijks meer dan 60 miljoen downloads realiteit worden.

Browser landing pages anno 2011

meer conversie door minder tijdStatistische tests hebben uitgewezen dat de bekomen resultaten in 2010 betrouwbaar zijn. Maar in een jaar gebeurt er veel. Zo is de laadtijd van sites veel belangrijker geworden (zie deze vorige post over hoe snelheid kan leiden tot meer bezoekers).
Laat ons na een jaar eens kijken wat de evolutie is in snelheid van deze landingpages:

https://www.youtube.com/watch?v=VCMdiL_xoBA

Opmerkelijk: Firefox heeft de snelheid van zijn site gigantisch verbeterd: de laadtijd klokt af op maar liefts 2,3 seconden. Google Chrome blijft de winnaar met slechts 1,9 seconden. En Opera… Tja, Opera zal nooit groot worden als het de snelheid van zijn landingpage zo hoog houdt. Mensen associëren de snelheid van de landingpage vaak met de snelheid van de browser.
Bron: http://blog.mozilla.com/metrics/2010/04/05/firefox-page-load-speed-%E2%80%93-part-ii/