SiteOptimo - Website optimalisatie done right Bel ons
Opensource CMS?

Eigen CMS vs Open Source

Vaak kom ik bij klanten die ooit gekozen hebben voor een website beheersysteem of CMS zonder een doordachte keuze. Webbureau’s bieden een eigen beheersysteem aan, zonder daarbij de voor- en nadelen duidelijk uit te leggen aan de klant. Vandaar deze post als eerste in een reeks over website beheersystemen. Deze post gaat over de keuze van een eigen CMS of een open source CMS.

Waarom een custom CMS beter is

 • 1 contactpersoon

  Het leuke van een eigen CMS (content management system) is dat je voor al je vragen terecht kan bij het bureau waar je je site hebt laten ontwikkelen. Als er een probleem is, is het volledig de verantwoordelijkheid van het bureau. Als er bugs in het systeem zitten worden ze opgelost door het bureau.

 • Veiligheid

  Een eigen gemaakt beheersysteem is niet per sé veiliger, maar de achterliggende code is niet door externen gekend. Hierdoor wordt er bij mogelijke aanvallen meer in het duister getast. Bij een open source systeem is immers alle code gekend.

 • Flexibiliteit

  Als een bureau zelf zijn eigen systeem bouwt, kan er vanaf het begin rekening gehouden worden met bepaalde extra functies (CRM integratie, ERP pakket,…).
  Bij Opensource systemen is het vaak wat moeilijker om eigen systemen te combineren binnen de vaste structuur, waardoor kosten snel kunnen oplopen.

Waarom een open source beheersysteem beter is

 • Geen monopolie

  Bij een eigen geschreven systeem hang je vaak vast aan de webbouwer. Meestal blijft de code van het bureau, waardoor je met beide handen vastgeketend zit. Wat als je wilt veranderen van webbouwer omdat de huidige te laat update of niet meer de service kan bieden die je verwacht? Bij open source systemen kan je om het even wie inschakelen met ervaring van het systeem. Het is open: elke ontwikkelaar kan ermee aan de slag. Je bent dus vrij om te gaan en te staan waar je wil.

 • Geen licentie- of grote onderhoudskosten

  Open source systemen zijn meestal gratis. Je betaalt enkel voor het effectief uitgevoerde werk. Geen jaarlijkse licentiekosten, geen grote onderhoudskosten.

 • Uitbreidbaar

  Achter een open source systeem zit een hele community van mensen die modules ontwikkelen. Bijgevolg zijn er 1001 mogelijkheden die eenvoudig te implementeren zijn. Fotoalbums, integratie met diensten van derden (vb. Analytics), the sky is the limit. Bij een custom geschreven cms van een webbureau betaal je zelf de ontwikkelingskost als je een ‘extraatje’ wilt.

 • Veiligheid

  Bij een open source CMS kan de broncode door iedereen ingekeken worden. Bijgevolg worden veiligheidslekken veel sneller ontdekt en upgedate. Een eigen geschreven CMS zal veel minder snel kunnen reageren op nieuw ontdekte fouten. Aan een open source systeem werken immers miljoenen mensen mee.

 • Duurzaamheid

  Een systeem dat miljoenen mensen achter zich heeft, stopt niet zomaar. Hierdoor ben je vrijwel zeker dat je al je data kan meenemen indien er zich ooit een probleem voordoet. Hierdoor hoef je nooit meer te copy pasten en kan data heel eenvoudig geïmporteerd en geëxporteerd worden.

Wat kies ik dan?

De uiteindelijke keuze ligt bij jezelf. Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor de voordelen van een open source achterkant. Als bedrijf wil je geen gezever: je wil een betrouwbare partner EN de mogelijkheid om ooit te verleggen indien nodig. Je hoeft echt geen eigen gebouwd beheersysteem te hebben om een langdurige en betrouwbare band te hebben met je webbouwer. Enkel voor echt uitgebreide of complexe systemen waar performance een groot punt is, kies je mijn inziens voor een custom geschreven systeem.
Vragen zijn zoals steeds welkom in de comments hieronder.

Over Pieter Carette

Pieter Carette

Pieter is gepassioneerd door website optimalisatie. Via het bedrijf SiteOptimo is hij elke dag in de weer om hogere conversies te halen voor zijn klanten. Naast zijn bedrijf houdt Pieter van reizen, klussen voor zijn 2 dochters en vrouw en een goeie wekelijkse squashbeurt met Koen.

Pieter Carette schreef nog 39 andere artikels over SEO, snelheid en usability.

4 Responses to “Eigen CMS vs Open Source”

 1. “Als er bugs in het systeem zitten worden ze opgelost door het bureau.”
  Akkoord met deze zin, maar bij een Open Source CMS die iets of wat populair is zal je vaak ook een actieve user base terugvinden. Heb je een bug gevonden, dan kan je die rapporteren bijvoorbeeld en heel wat vragen die je hebt zullen reeds gesteld zijn door andere gebruikers op een forum bijvoorbeeld.

  Heb je echt een grote website of heb je specifieke eisen, dan lijkt het me inderdaad interessant om een custom CMS te laten ontwikkelen.

  Beantwoorden
 2. Klopt het dat als je gekozen hebt voor een beheersysteem (CMS) vs een bureau dat de website die je beheert dan ook hun eigendom is en je deze als het ware huurt? Kun je zo’n website (wel met eigen domeinnaam) dan later omzetten naar een andere CMS of gaat dit niet?

  Beantwoorden
  • Dag Fred,

   Je eigendom is de website in dat geval niet, tenzij er andere afspraken met het webbureau gemaakt zijn. Omzetten naar een ander CMS kan dan nog wel, maar er komt dan meestal custom werk bij te pas. Dat is dan slechts interessant vanaf een grote omvangrijke website, anders wordt het waarschijnlijk copy-pasten.

   Sowieso -zelfs bij een opensource CMS- is jouw website meestal nooit helemaal van jou: je lettertypes, de afbeeldingen die je niet zelf gemaakt hebt krijg je meestal in de vorm van een gebruikslicentie. Het merendeel van de webbureau’s blijft zelfs eigenaar van de code, zelfs al is het voor jou op maat gemaakt. Het gebeurt echter in de praktijk amper dat een webbureau zijn copyright opeist.

   Beantwoorden

Plaats een reactie