Vaak kom ik bij klanten die ooit gekozen hebben voor een website beheersysteem of CMS zonder een doordachte keuze. Webbureau’s bieden een eigen beheersysteem aan, zonder daarbij de voor- en nadelen duidelijk uit te leggen aan de klant. Vandaar deze post als eerste in een reeks over website beheersystemen. Deze post gaat over de keuze van een eigen CMS of een open source CMS.

Waarom een custom CMS beter is

 • 1 contactpersoon

  Het leuke van een eigen CMS (content management system) is dat je voor al je vragen terecht kan bij het bureau waar je je site hebt laten ontwikkelen. Als er een probleem is, is het volledig de verantwoordelijkheid van het bureau. Als er bugs in het systeem zitten worden ze opgelost door het bureau.

 • Veiligheid

  Een eigen gemaakt beheersysteem is niet per sé veiliger, maar de achterliggende code is niet door externen gekend. Hierdoor wordt er bij mogelijke aanvallen meer in het duister getast. Bij een open source systeem is immers alle code gekend.

 • Flexibiliteit

  Als een bureau zelf zijn eigen systeem bouwt, kan er vanaf het begin rekening gehouden worden met bepaalde extra functies (CRM integratie, ERP pakket,…).
  Bij Opensource systemen is het vaak wat moeilijker om eigen systemen te combineren binnen de vaste structuur, waardoor kosten snel kunnen oplopen.

Waarom een open source beheersysteem beter is

 • Geen monopolie

  Bij een eigen geschreven systeem hang je vaak vast aan de webbouwer. Meestal blijft de code van het bureau, waardoor je met beide handen vastgeketend zit. Wat als je wilt veranderen van webbouwer omdat de huidige te laat update of niet meer de service kan bieden die je verwacht? Bij open source systemen kan je om het even wie inschakelen met ervaring van het systeem. Het is open: elke ontwikkelaar kan ermee aan de slag. Je bent dus vrij om te gaan en te staan waar je wil.

 • Geen licentie- of grote onderhoudskosten

  Open source systemen zijn meestal gratis. Je betaalt enkel voor het effectief uitgevoerde werk. Geen jaarlijkse licentiekosten, geen grote onderhoudskosten.

 • Uitbreidbaar

  Achter een open source systeem zit een hele community van mensen die modules ontwikkelen. Bijgevolg zijn er 1001 mogelijkheden die eenvoudig te implementeren zijn. Fotoalbums, integratie met diensten van derden (vb. Analytics), the sky is the limit. Bij een custom geschreven cms van een webbureau betaal je zelf de ontwikkelingskost als je een ‘extraatje’ wilt.

 • Veiligheid

  Bij een open source CMS kan de broncode door iedereen ingekeken worden. Bijgevolg worden veiligheidslekken veel sneller ontdekt en upgedate. Een eigen geschreven CMS zal veel minder snel kunnen reageren op nieuw ontdekte fouten. Aan een open source systeem werken immers miljoenen mensen mee.

 • Duurzaamheid

  Een systeem dat miljoenen mensen achter zich heeft, stopt niet zomaar. Hierdoor ben je vrijwel zeker dat je al je data kan meenemen indien er zich ooit een probleem voordoet. Hierdoor hoef je nooit meer te copy pasten en kan data heel eenvoudig geïmporteerd en geëxporteerd worden.

Wat kies ik dan?

De uiteindelijke keuze ligt bij jezelf. Persoonlijk zou ik altijd kiezen voor de voordelen van een open source achterkant. Als bedrijf wil je geen gezever: je wil een betrouwbare partner EN de mogelijkheid om ooit te verleggen indien nodig. Je hoeft echt geen eigen gebouwd beheersysteem te hebben om een langdurige en betrouwbare band te hebben met je webbouwer. Enkel voor echt uitgebreide of complexe systemen waar performance een groot punt is, kies je mijn inziens voor een custom geschreven systeem.
Vragen zijn zoals steeds welkom in de comments hieronder.