SiteOptimo - Website optimalisatie done right Bel ons
error 404 - het zwarte SEO gat

Error 404 en SEO

Van alle statuscodes is de error 404 de meest gekende. Deze status duidt op het niet terugvinden van een pagina.
Hoe gaan zoekmachines hiermee om? En hoe kan je doodlopende pagina’s vermijden? Wanneer gebruik je een 404 en wanneer een alternatief (301)?

Is het fout om een 404 te hebben?

Neen! Heel vaak worden 404’s herleid naar een andere pagina, bijvoorbeeld de startpagina. Dit is not done, het schept een verwarring bij de gebruikers. Er werd namelijk de verwachting gecreëerd om een bepaalde pagina te zien. Die verwarring wordt niet ingelost, waardoor je het qua bezoekersconversie praktisch kan vergeten op de alternatieve pagina.

Wanneer geen 404 gebruiken?

not done voor seo

 • Als de doodlopende pagina enkele interessante links krijgt van grotere websites, kan je beter een 301 redirect maken naar een gerelateerde pagina. Zo krijgen de bezoekers relevante inhoud te zien èn hou je bijna alle linkwaarde naar je site.
 • Bij vaak voorkomende typfouten. site.com/chiwawa mag waarschijnlijk wel herleid worden naar site.com/chihuahua als er regelmatig deze typo voorkomt.

Wanneer wel een 404 foutpagina gebruiken?

OK om een error 404 te gebruiken
Alle andere gevallen. Als je inhoud verwijdert omdat deze niet meer relevant is, verwijder dan de volledige pagina (niet enkel de inhoud). Als Google langskomt en een 404 spot, verdwijnt die pagina uit de index. Natuurlijk controleer je eerst als het artikel veel links heeft op de eigen site (en het web) en kijk je als er alternatieve artikels zijn waarnaar er doorgelinkt kan worden (met 301).

Zoekmachines en 404 errors – SEO

Google houdt niet van 404 pagina’s.

Het ziet er slecht uit. Google doet moeite en indexeert bepaalde inhoud. Als blijkt dat die inhoud na een tijdje terug verwijderd wordt, is dit niet zo gebruiksvriendelijk voor de bezoekers. Google ziet dit als een kwaliteitsfactor van de website. Een site met veel dode links is waarschijnlijk slecht onderhouden. Gezien Google zoveel mogelijk kwalitatieve zoekresultaten wilt geven is het logisch dat hiermee rekening wordt gehouden.

Geef Google een echte foutcode.

Vaak wordt er een header response code 200 gegeven (alles ok) bij 404 pagina’s. Voor de zoekmachines zou dit betekenen dat er geen vuiltje aan de lucht is (wat natuurlijk niet het geval is). Google doet zijn best om dergelijke valse 404’s te herkennen, maar slaagt er niet altijd in. Bijgevolg blijft er oude inhoud geïndexeerd staan. Dit wil je vermijden, tenzij je veel trafiek op je 404 pagina’s wil krijgen. Zorg dus dat de juiste response code meegegeven wordt aan een foutpagina. Je kan je response code testen met deze tool. Krijg je een header response code 200 OK, dan is de pagina bestaand. In het geval de pagina niet bestaat moet de foutcode 404 zijn.

Hoe spoor je 404 errors op?

Error 404 spotten

1. Scan je site

Error 404’s kunnen eenvoudig opgespoord worden met een programma die alle links op je site doorloopt. Een aanrader is Screaming Frog SEO spider. Daar kan je met de gratis versie tot 500 URL’s scannen.

2. Monitor je site

Zorg zelf dat je 404 pagina’s gelogd worden. Indien je al Google Analytics gebruikt, kan je heel eenvoudigweg een aangepaste trackingcode op je errorpagina’s plaatsen (waar je UA-xxxxx-x natuurlijk vervangt met je eigen ID):

Bij CMS systemen als Drupal en WordPress kan je ook eenvoudig een plugin installeren. Ook Google Webmaster Console kan een oplossing zijn.

Zo, dit is de SEO kant van het verhaal. Een volgend artikel gaat over de gebruiksvriendelijkheid van een 404 pagina.

Over Pieter Carette

Pieter Carette

Pieter is gepassioneerd door website optimalisatie. Via het bedrijf SiteOptimo is hij elke dag in de weer om hogere conversies te halen voor zijn klanten. Naast zijn bedrijf houdt Pieter van reizen, klussen voor zijn 2 dochters en vrouw en een goeie wekelijkse squashbeurt met Koen.

Pieter Carette schreef nog 39 andere artikels over SEO, snelheid en usability.

10 Responses to “Error 404 en SEO”

 1. Goed artikel. 404 error pagina’s zijn in mijn optiek ook gewoon een ranking factor.
  Pagina’s die al lange tijd de statuscode 404 hebben, hebben mogelijk enige URL historie opgebouwd in de periode dat alles nog volledig bereikbaar was. Denk aan verwijzende interne links in de site-structuur. Daarom zou je als webmaster zo vaak mogelijk een 301 redirect moeten gebruiken om er in ieder geval voor te zorgen dat je geen onbereikbare webpagina’s hebt die de opgebouwde waarde verspillen. Ik heb je bericht via Twitter gedeeld.

  Beantwoorden
 2. @James, ik ben ermee akkoord dat er zoveel mogelijk 301’s moeten gebruikt worden, maar enkel als de vervangende inhoud ook relevant is. Een 301 puur voor de linkjuice is verleidelijk, maar geeft eigenlijk weinig nut tenzij het een aantal echt belangrijke links zijn.
  In het geval je een 404 geeft, zorg je eerst dat je interne links allemaal up-to-date zijn en er niet meer naar de verwijderde pagina gelinkt wordt.

  Over die ranking factor, ik zie het onder een algemene “kwaliteitsfactor”. Het is dus ook mijn mening dat dit een (zij het een eventueel minieme) invloed heeft op de rankings.

  Dankje voor de retweet. Appreciated!

  Beantwoorden
 3. Je kan beter de snellere variant van het Analytics script gebruiken: http://mathiasbynens.be/notes/async-analytics-snippet#result

  Ook W3C heeft een systeem die alle links doorloopt of ze niet naar een 404 pagina lopen: http://validator.w3.org/checklink

  Nu heb ik pas mijn urls geoptimaliseerd. Hierdoor zijn er heel wat dode links in google, hoe kan ik deze het snelst recht zetten?

  Beantwoorden
 4. @WouterJ, heb ik ook nog gebruikt, maar ik vind de high performance trackingcode het niet zo gebruiksvriendelijk voor de minieme snelheidswinst.
  De W3C validator is zeker ook goed, maar minder overzichtelijk dan SEO frog spider (sorteerbare lijsten als output).

  Voor je URLs is het beter om zo snel mogelijk een 301 redirect voorzien op die dode links in Google. Vanaf Google een “permanente redirect” ontdekt, update het zijn links. Dat kan even wat werk zijn als je manueel veel veranderd hebt, maar het loont de moeite. Gebruik dan ook zeker Google Webmaster tools ter opvolging.

  Artikeltje nodig over goed 301 redirecten?

  Beantwoorden
 5. @pieter

  Bedankt voor je reactie. Is er een simpelere methode om een webwinkel van 500 onbereikbare URL’s te herstellen? Ik was een tijd geleden op zoek naar een wat snellere methode om grotere hoeveelheden 404’s te verhelpen, maar ben helaas tot op heden nog niks tegenkomen. Best tijdrovend. Jij? Denk jij dat zoiets bestaat?

  Beantwoorden
 6. @James, nope. Manueel levert het beste werk, natuurlijk als er een logica in de fouten zit is het gemakkelijker om geautomatiseerd met mod_rewrite in .htaccess te werken.

  Het is dus vooral de vraag “hoe” de 500 URL’s onbereikbaar geworden zijn. Als het gevolg is van een codetechnische wijziging, kan je het meestal vlot met mod_rewrite het terug rechttrekken.

  Beantwoorden
 7. @Pieter Bedankt! Waardevol artikel dit. Zodra ik op mijn blog over 404 ga schrijven, zal ik hiernaar verwijzen.

  Beantwoorden
 8. […] alles van contrasten, lettertypes,… goed staat. Gebruik geen doorgangspagina’s, spoor error 404 pagina’s op. Ga er vanuit dat de bezoeker lui en slechtziend […]

  Beantwoorden
 9. […] laatste update aan het zoekalgoritme van Google, worden dit soort herleidingen gewoon behandeld als een “zachte” 404 pagina en zijn ze dus […]

  Beantwoorden
 10. […] kent de error 404: pagina niet gevonden. Die 404, waar komt die nu van? En maakt het allemaal iets uit? Deze cijfercode noemen we een […]

  Beantwoorden

Plaats een reactie