Van alle statuscodes is de error 404 de meest gekende. Deze status duidt op het niet terugvinden van een pagina.
Hoe gaan zoekmachines hiermee om? En hoe kan je doodlopende pagina’s vermijden? Wanneer gebruik je een 404 en wanneer een alternatief (301)?

Is het fout om een 404 te hebben?

Neen! Heel vaak worden 404’s herleid naar een andere pagina, bijvoorbeeld de startpagina. Dit is not done, het schept een verwarring bij de gebruikers. Er werd namelijk de verwachting gecreëerd om een bepaalde pagina te zien. Die verwarring wordt niet ingelost, waardoor je het qua bezoekersconversie praktisch kan vergeten op de alternatieve pagina.

Wanneer geen 404 gebruiken?

not done voor seo

  • Als de doodlopende pagina enkele interessante links krijgt van grotere websites, kan je beter een 301 redirect maken naar een gerelateerde pagina. Zo krijgen de bezoekers relevante inhoud te zien èn hou je bijna alle linkwaarde naar je site.
  • Bij vaak voorkomende typfouten. site.com/chiwawa mag waarschijnlijk wel herleid worden naar site.com/chihuahua als er regelmatig deze typo voorkomt.

Wanneer wel een 404 foutpagina gebruiken?

OK om een error 404 te gebruiken
Alle andere gevallen. Als je inhoud verwijdert omdat deze niet meer relevant is, verwijder dan de volledige pagina (niet enkel de inhoud). Als Google langskomt en een 404 spot, verdwijnt die pagina uit de index. Natuurlijk controleer je eerst als het artikel veel links heeft op de eigen site (en het web) en kijk je als er alternatieve artikels zijn waarnaar er doorgelinkt kan worden (met 301).

Zoekmachines en 404 errors – SEO

Google houdt niet van 404 pagina’s.

Het ziet er slecht uit. Google doet moeite en indexeert bepaalde inhoud. Als blijkt dat die inhoud na een tijdje terug verwijderd wordt, is dit niet zo gebruiksvriendelijk voor de bezoekers. Google ziet dit als een kwaliteitsfactor van de website. Een site met veel dode links is waarschijnlijk slecht onderhouden. Gezien Google zoveel mogelijk kwalitatieve zoekresultaten wilt geven is het logisch dat hiermee rekening wordt gehouden.

Geef Google een echte foutcode.

Vaak wordt er een header response code 200 gegeven (alles ok) bij 404 pagina’s. Voor de zoekmachines zou dit betekenen dat er geen vuiltje aan de lucht is (wat natuurlijk niet het geval is). Google doet zijn best om dergelijke valse 404’s te herkennen, maar slaagt er niet altijd in. Bijgevolg blijft er oude inhoud geïndexeerd staan. Dit wil je vermijden, tenzij je veel trafiek op je 404 pagina’s wil krijgen. Zorg dus dat de juiste response code meegegeven wordt aan een foutpagina. Je kan je response code testen met deze tool. Krijg je een header response code 200 OK, dan is de pagina bestaand. In het geval de pagina niet bestaat moet de foutcode 404 zijn.

Hoe spoor je 404 errors op?

Error 404 spotten

1. Scan je site

Error 404’s kunnen eenvoudig opgespoord worden met een programma die alle links op je site doorloopt. Een aanrader is Screaming Frog SEO spider. Daar kan je met de gratis versie tot 500 URL’s scannen.

2. Monitor je site

Zorg zelf dat je 404 pagina’s gelogd worden. Indien je al Google Analytics gebruikt, kan je heel eenvoudigweg een aangepaste trackingcode op je errorpagina’s plaatsen (waar je UA-xxxxx-x natuurlijk vervangt met je eigen ID):

Bij CMS systemen als Drupal en WordPress kan je ook eenvoudig een plugin installeren. Ook Google Webmaster Console kan een oplossing zijn.

Zo, dit is de SEO kant van het verhaal. Een volgend artikel gaat over de gebruiksvriendelijkheid van een 404 pagina.